nederlandsfrançaisenglish
» contact» nieuws
Nieuws
Les copropriétaires demandent une traduction :Qui paie?
Comment devons-nous interpréter la nouvelle loi pour une traduction d’un copropriétaire ?
Qui supportera les couts de ta traduction ?
Dans une copropriété viennent fréquemment des personnes de l’association des copropriétaires, ils appartiennent à des groupes linguistiques différents.
Et certain allophone demande une traduction de quelques documents.
 lees verder

Het beslag van de verkoopsom wegens onbetaalde gemeenschappelijke kosten / La saisie sur le prix de vente en garantie des charges de copropriété impayées
Wat indien één mede-eigenaar in gebreke blijft om zijn bijdrage in de gemeenschappelijke kosten te betalen? Heeft de syndicus, die voor de verenging van mede-eigenaars zal optreden, nog een stok achter de deur indien de mede-eigenaar om welke reden dan ook beslist om zijn appartement te verkopen?

Qu’advient-il lorsqu’un copropriétaire reste en défaut de payer sa part contributive dans les charges de la copropriété ? Le syndic, représentant de l’association des copropriétaires, dispose-t-il d’un moyen de pression si le copropriétaire venait à décider, pour quelque raison que ce soit, de vendre son appartement?
 lees verder

Klare taal over nieuwe wet op de mede-eigendom
Zoals we in één van onze vorige BIV-mails aankaartten, is er nog altijd heel wat onduidelijkheid over de toepassing van de nieuwe wet op de mede-eigendom. Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies (CD&V) schiep deze week echter al op één punt klaarheid in de Kamercommissie Justitie.

 lees verder

De syndicus en de boekhouding van de mede-eigendom
Het BIV heeft kennis genomen van het artikel verschenen in de nieuwsbrief ‘6minutes business’ onder de titel ‘Doorkruist wet mede-eigendom boekhoudmonopolie?’. Het Instituut deelt de hierin vertolkte zienswijze - waarbij het voeren van de boekhouding van een mede-eigendom zou toebehoren aan een erkend boekhouder -  absoluut niet.

 lees verder

De Nieuwe Wet op de Mede-eigendom en haar gevolgen op verzekeringsvlak?
Zeker in het kader van de Nieuwe Wet op de Mede-eigendom is het nuttig dat u als syndicus even stil staat bij enkele belangrijke gevolgen van deze wet op verzekeringsvlak. lees verder

OPGEPAST VOOR DE VRIESKOU!
Warme jassen, sjaals, mutsen, waarschijnlijk heeft u ze intussen al opnieuw binnen handbereik klaargelegd.
U bent best voorbereid op de koude periode van het jaar.
Maar hebt u ook even aan de waterleidingen in uw woning gedacht?
 lees verder

VOOR KLEINERE WERKEN GEEN BOUWVERGUNNING MEER NODIG
Vanaf 1 december 2010 moet u voor kleinere werken aan uw woning niet langer een stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Wel komt er een meldinsgsplicht. Voor sommige werken is er ook geen melding nodig!
 lees verder

BTW OP GROND BIJ VERKOOP NIEUWBOUWWONING: HOE OMZEILEN?

De federale regering heeft beslist dat je vanaf 1 januari 2011 21% btw moeten betalen bij de aankoop van een nieuwbouw én op de bijhorende grond. Hierdoor wordt bouwen een stuk duurder. Gelukkig zijn er enkele manieren om de regel te omzeilen. 

 lees verder

Mede-eigenaar vraagt vertalingen: wie betaalt?
Hoe moet de nieuwe wet worden geïnterpreteerd inzake het vragen van een vertaling door een mede-eigenaar? Wie draait op voor de kosten van vertalingen? lees verder

Moet er worden afgeschreven op gebouwen?
Is men nog verplicht af te schrijven als de gebruikswaarde van het gebouw niet meer verder daalt ? lees verder

Website per appartementsgebouw is wettelijke verplichting
Een syndicus heeft eigenlijk geen keuze meer: de wet verplicht hem tot een website per vereniging van mede-eigenaars. Een goed online beheer is dus primordiaal. lees verder

Bekendmaking van de gegevens van de mede-eigenaars

Kan een syndicus zich achter de wetgeving tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer verschuilen om de gegevens van mede-eigenaars aan andere mede-eigenaars van het betrokken gebouw niet over te maken?

 lees verder