nederlandsfranšaisenglish
» contact» nieuws
BTW OP GROND BIJ VERKOOP NIEUWBOUWWONING: HOE OMZEILEN?

De federale regering heeft beslist dat je vanaf 1 januari 2011 21% btw moeten betalen bij de aankoop van een nieuwbouw én op de bijhorende grond. Hierdoor wordt bouwen een stuk duurder. Gelukkig zijn er enkele manieren om de regel te omzeilen. 


Vroeger betaalde je 10% registratierechten voor de bouwgrond die je kocht, en betaalde je 21% btw op de nieuwbouwwoning die je erop liet zetten.

Vanaf 1 januari 2011 komt er een uniform btw-tarief van 21% op de verkoop van gronden die samen met een nieuwbouwappartement of een sleutel-op-de-deurwoning gelijktijdig en door dezelfde persoon of firma worden verkocht.

Bouwen gaat nóg meer kosten
Een flukse meerprijs is onvermijdelijk. Reken maar uit: de registratierechten bedroegen in principe 10% voor gronden (in het Vlaams gewest). Daarop waren overigens tal van kortingen mogelijk, de meeneembaarheid van de vroeger betaalde registratierechten, om er maar een te noemen. Geen goed nieuws voor de bouwsector en de consument die een nieuwbouwappartement of-woning wil kopen. Want nu betaal je dus 21% btw op de grond, het kostenplaatje voor de bouwgrond gaat dus met 10% omhoog.

Dit dien je zeker te weten
Als je met de klassieke driehoek (bouwheer-architect-aannemer) bouwt, verandert er niets. De bouwheer koopt de grond immers van een derde partij en/of had deze reeds in bezit.

Hoe omzeilen?
1. Sommige ondernemingen laten de verkoop van de grond en van het gebouw afzonderlijk gebeuren door verschillende maatschappijen.

2. Laat beide verrichtingen gespreid in de tijd plaatsvinden.

3. Koop je nu een nieuwbouwappartement of -huis van een bouwpromotor, zorg er dan voor dat de levering gebeurt voor 31 december 2010 of dat je voor die datum een compromis of een onderhandse overeenkomst ondertekend hebt.

Bron:  Frank Gout, redactie immoweb MediaAlle berichten